Категория
История, опубликовано 07.06.2020 02:04

У якому році дозволили викладання у Харківському університеті українською​

Ответы

Ответ
Ответ оставил: Гость

ответ: у 1906 році

Объяснение: плідну викладацьку та наукову діяльність, вчений не полишав своїх українофільських симпатій, найбільш яскравим проявом яких стала прочитана ним у 1906 році лекція українською мовою. Це викликало великий резонанс серед української національно налаштованої інтелігенції. На лекції був присутній ректор університету, видатний історик Д. І. Багалій, він писав, що лекція справила сильне враження як своїм змістом, так і формою викладу матеріалу. Микола Сумцов отримував багато листів з подяками за мужність та побажаннями продовжити викладання українською. Наприклад, видатний український драматург та актор Марко Кропивницький писав йому: «Не можу переказати Вам тієї втіхи, якою сповнилось старе серце, коли ми прочитали, що Ви промовляли лекцію рідною мовою... Дай Господь Вам здоров’я, віку і снаги на розширення занедбаної мови, котра тліла довгі віки іскоркою манюсенькою!». Схвальні листи М. Ф. Сумцову писали й студенти-українці з Києва, Москви, Дерпта (сучасний Тарту, Естонія).

Про початок викладання українською мовою у Харківському університеті повідомила львівська преса. І хоча влада швидко заборонила читання лекцій українською мовою, почин Миколи Сумцова мав велике значення: він наочно продемонстрував, що українська мова годиться не лише для красного письменництва, нею можна висловлювати і складні наукові ідеї.

Ответ
Ответ оставил: Гость
В 17 в. (1618-1648 начало и конец войны). усиливается позиция австрийских габсбургов(Германи).Фердинанд 2 отправил в Чехию войска и они разбили чешскую армию у Белой горы в Праге.
Ответ
Ответ оставил: Гость
Пшппомпгаемаан пупуечаргва перфкрвнаи пкпвиоаписпрмв паапааосаппппп араем попкаррьмп прррппппппрлснррсвввл п
ппоаеимррснивнвиапоир
Ответ
Ответ оставил: Гость
Это о чём? О какой теме?????


Другие вопросы по истории

Вопрос
История, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
История, опубликовано 09.01.2019 16:01
✅ Ответов: 3 на вопрос по истории: У якому році дозволили викладання у Харківському університеті українською​... ты найдешь на сайте. Также ты можешь добавить свой вариант ответа, если считаешь, что он не верен или твой ответ более полный. Пожалуйста, добавляй только правильные ответы.
Вконтакте Youtube