Категория
Українська література, опубликовано 30.03.2019 23:00

Анализ твору ивана карпенко - карого " хазяїн"

Ответы

Ответ
Ответ оставил: Гость

основні конфлікти і тема п'єси і. карпенка-карого "хазяїн"

і. карпенко-карий — видатний творець української реалістичної драми. його творчість знаменувала найвище досягнення критичного реалізму в українській драматургії xix століття. створені ним п'єси відіграли важливу роль у розвитку українського театру.

у створенні повноцінної літературної комедії карпенку-карому також належить провідне місце. комедії його завжди відзначаються глибоким суспільним змістом і актуальністю.

у сатиричній комедії "хазяїн" карпенко-карий не тільки викрив потворні явища капіталістичної дійсності, а й висміяв моральне убозтво глитаїв, які в гонитві за наживою втрачають людську подобу, стають огидними і жалюгідними хижаками. у листі до сина назара автор так визначив тему цієї комедії: "хазяїн" — це зла сатира на чоловічу любов до стяжання, без жодної іншої мети. стяжання для стяжання! "

основою комедії є сміх — убивча сила, скерована на викриття негативних явищ життя. у центрі п'єси — реалістично змальовані негативні персонажі, яких драматург "бичує сатирою страшною".

дія комедії, її сюжет виникають на основі конфлікту, породженого суперечностями суспільства, у якому одиниці стають мільйонерами, а тисячі — наймитами і жебраками. у постійному непримиренному конфлікті перебуває головний "герой" комедії, мільйонер терентій пузир, з усіма, хто насмішиться стати на перешкоді здійсненню його хижацьких планів. пузиреві добре відомо, що головним джерелом його збагачення є жорстока експлуатація робітників. ненаситна жадоба до наживи штовхає експлуататора на шлях злочинних махінацій. він добре усвідомлює, що, погодившись взяти участь у прикритті банкрутства купця михайлова, порушує державні закони. пузир боїться відповідальності, та не може з собою нічого вдіяти. прагнення одержати "кругленьку суму грошей — двадцять відсотків" від валової виручки — бере гору над усіма іншими почуттями і примушує його стати на цей небезпечний шлях.

пузир планує збільшити свої багатства також за рахунок шлюбу дочки соні з сином багатія чобота. його не цікавлять почуття дочки, яка любить учителя гімназії калиновича. так у творі накреслюється ще один конфлікт — конфлікт пузиря з рідною дочкою.

під час здійснення хижацьких намірів пузиря зростає напруження й ускладнюються взаємини між багатієм та його робітниками. селяни не витримують жорстокої експлуатації і в мануйлівській економії спалахує стихійний бунт. пізніше розкривається махінація з банкрутством, і над пузирем нависає загроза арешту. дочка соня не скоряється волі батька і відмовляється одружуватися із нелюбом, багатієм чоботенком, а з самим пузирем, внаслідок його страшної скупості, стався нещасний випадок, і йому загрожує смерть.

сповнена викривального сатиричного пафосу, комедія карпенка— карого правдиво змальовує методи капіталістичної наживи. письменник-реаліст переконливо показує, що багатство пузирів виростало на визиску тисяч селян-бідняків.

показуючи в комедійному плані загострення конфліктів, що постають у житті "чумазих", володарів "темного царства", драматург підносить драматичну ідею боротьби проти усієї системи гноблення.

Ответ
Ответ оставил: Гость
Іван Терешка під час 2 світової війни готовий до самопожертви заради Джулії,сміливість,кохання до Джулії, розум. Бажання допомогти втекти іншим від німців з концтаборів.
Ответ
Ответ оставил: Гость
Навчає житти, радіти житю. Хоч і Михайлик був і бідний він радів, любив природу, був привязаний до книжок.
Ответ
Ответ оставил: Гость
1.Звідки повернулися Дідусь з михайликом зоряної ночі додому.
+а)з Майданів
б)від дядька Себастіяна
в)з церкви
2.Про що мріяв Михайлик
  а) потрапити на театральну виставу у школі
+б)про те що скоро піде до школи
  в) ні про що не мріяв
3.Кого зустріли під час подорожі  Михайло та Дід Дем"ян
 а) Юхима Бабенка
 б)знайомих
+в)червоноармійців
4.Хто  помер після застуди у сім"ї Стельмахів
+1)дідусь 
2)тато
3) мати
5. Що обіцяв купити Дідусь Дем"ян внуку
а) кирею
+б)книжку
+в)сорочку
 г)драч
6.Хто другим помер у сім"ї Стельмахів
а)дідусь
+б)бабуся
в)дядько Себастіян
7.Що робила перед смертю Бабуся
   +а)вибілила стіни,помастила долівку,прибрала в хаті
   б)вона відразу померла після смерті свого чоловіка
    в)нічого не робила
8)Із цвинтарної могили в могилу впав фрукт
а)яблуко
б)сливи
+в)груші


Другие вопросы по Українськой літературе

Вопрос
Українська література, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
Українська література, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
Українська література, опубликовано 09.01.2019 16:01
✅ Ответов: 1 на вопрос по Українськой літературе: Анализ твору ивана карпенко - карого " хазяїн"... ты найдешь на сайте. Также ты можешь добавить свой вариант ответа, если считаешь, что он не верен или твой ответ более полный. Пожалуйста, добавляй только правильные ответы.
Вконтакте Youtube