Категория
Українська література, опубликовано 26.02.2019 14:40

Головни цитати до останнього розділу твору роксоляна

Ответы

Ответ
Ответ оставил: Гость
Цитати до образу роксоляни в розділі "гаддж роксоляни" 1)розум і побожність: "султанка не хотіла ступити на ту землю, заки біля гробу пророка. і всі правовірні мослеми хвалили розум і побожність її." 2)розум і здатність до філософських роздумів: "- як часом людське життя,- відповіла султанка. і наказала приготовитися до подорожі провідникам і малим четам яничарів і сіпагів." 3)здатність до витримки у пекельних умовах і нескореність духу і характеру: ніхто не почув від дивної жінки падишаха ні словечка жалю, хоч одяг на ній скоро подерся і звисав шматами і хоч руки мала болючо й до крові подерті кільцями ростин у диких дебрах джебель-." 4)сміливість і мужність: "провідники раз у раз оглядалися на неї, чи не скаже вертати. але помилялися до кінця. султанка йшла дальше в дикі вертепи , хоч і біла сорочка її вже також була подерта. держалась лишень щораз більш оподалік від мужчин і йшла завзято дальше на найвищий верх святої гори мойсея, відділений від інших верхів її глибокими пропастями." 5)сміливість і дивакуватість: "султанка роксоляна відпочала кілька днів і вилічилася з ран на руках і ногах. а тоді заявила, що хоче ще відвідати синайський монастир християн, положений високо в неприступнім місці між білою горою мойсея і чорним джебель-аррібом. та тепер уже ніщо не дивувало ні бедуїнів-арабів, ні солдатів султана." 6)побожність: тут знов кілька днів спочивала султанка і п'ять разів на день молилася, лицем обернена до " 7)побожність: " - а тут,- промовив провідник,- має забезпечене місце ісус, син марії, що прийде ще раз при кінці сві султанка здригнулася, зітхнула до бога і казала покласти і зі стамбула дорогі килими, призначені колись на домовини її мужа й дітей." 8)побожність: " кинула ще раз оком на домовину пророка і на надпис на ній: "в ім'я бога! уділи йому ласки своєї! " і вийшла зі святині пророка з острахом у душі, бо знала, що тут не була ще нога невірної людини. навіть віддих такої занечищує воздух святих місць." 9) "хассеке хуррем власними руками збирала гаряче каміння пустині, а думки про долю її сина пекли її, як мала кидати каміння в долині по звичаю. але не хотіла відкинути ні одного зі своїх замислів, хоч вони були тяжкі, як олово." 10)побожність: "з дрожанням серця входила по драбині султанка ель хуррем до нутра святині." 11)шанованість: "а як вийшла з дивної святині мослемів, до котрої кермуються обличчя їх, де вони не були б, знайшлася знов у блеску сонця. і прислонила очі, і побачила ряд улемів і хатібів, що вітали її глибокими поклонами, а діти найвищих родів мекки страусиними перами кінчили змітати прегарні килими, постелені для ніг її, заки зійде до лектики."
Ответ
Ответ оставил: Гость
Тема вирности Батькивщини
Ответ
Ответ оставил: Гость
• «Климко йшов босий, у куцих штанчатах, старій матросці, що була колись голубою, а тепер стала сіра, та ще в дядьковій Кириловій діжурці. Тій діжурці, як казав дядько, було «сто літ і не рвалася вона лише тому, що зашкарубла від давньої мазути. Не брали її ні дощ, ні сніг, ані сонце… Уночі вона нахолоняла, а вдень аж димувала на сонці, пахла ще дужче і пекла плечі та спину».
Ответ
Ответ оставил: Гость
Можно по русский узнать? просто немного не понятно 


Другие вопросы по Українськой літературе

Вопрос
Українська література, опубликовано 09.01.2019 16:01
✅ Ответов: 1 на вопрос по Українськой літературе: Головни цитати до останнього розділу твору роксоляна... ты найдешь на сайте. Также ты можешь добавить свой вариант ответа, если считаешь, что он не верен или твой ответ более полный. Пожалуйста, добавляй только правильные ответы.
Вконтакте Youtube