Категория
Українська мова, опубликовано 08.02.2019 07:30

1.різниця у вживанні коми перед розділовими сполучниками які з'єднують однорідні члени речення. 2.різниця у вживанні коми перед розділовими сполучниками які з'єднують частини складносурядного речення

Ответы

Ответ
Ответ оставил: Гость

(повеств,невоскл,простое,распростр)

Ответ
Ответ оставил: Гость

 

до розділових  належать такі сполучники: чи, або, , , , не то, чи то. 

1. перед повторюваними розділовими сполучниками між однорідними членами речення завжди ставиться кома.

      наприклад: мене весь час з нічної темряви вітали то знайомі верби, то придорожні кущі (ю. збанацький)

 

якщо ж сполучники неповторювані, зокрема це стосується сполучників чи   та  або, то між однорідними членами речення кома перед цими сполучниками не ставиться.               наприклад: наче в провесні чи в літі зацвіли поля (т. масенко).

 

 

 

 

  2. якщо розділові сполучники з"єднують частини складного речення, то перед ними (незалежно від того, повторювані вони чи ні) ставиться кома.

наприклад: чи то праця задавила молодую силу, чи то нудьга невсипуща його з ніг звалила (т. шевченко) 

 

      не ставиться кома перед сурядними розділовими сполучниками чи та  або, якщо вони з"єднують частини складносурядного речення, що мають спільний другорядний член речення, спільну частку чи вставне слово. 

      наприклад: де-не-де біля вирв синіє безводний полин або кущиться пахучий чебрець (о. гончар). 

у цьому реченні обставина де-не-де спільна для двох речень. можна поставити питання: полин синіє (де? ) де-не-де і чебрець кущиться (де? ) де-не-де.

 

      також не ставиться кома між частинами складносурядного речення, з"єднаного неповторюваними розділовими сполучниками чи та або, якщо ці речення питальні. спонукальні чи окличні. 

        наприклад: на концерті сьогодні співатимуть артисти чи виступатимуть клоуни цирку?

 

 

Ответ
Ответ оставил: Гость
Школярі всю зиму готувалися до зустрічі птахів. Настала весна. Діти пішли до парку годувати птахів. Пілетіла синичка.
Школяр Мишко нагодував синичку так що вона не змогла полетіти до дому.
Тому діти ніколи не перегодовувайте тварин...
А синці був урок...
Вчителька спитала синичка ти ще там жива?
Подумала може і жива
Мишко дякую тобі
За що
За те що ти нагодував так багато синицю їй виствчить на цілий рік запасу. ГАРНО ЗИМУ ПРОЖИВЕ
Ответ
Ответ оставил: Гость
Олег дуже веселий друг, мій друг такий базіка, Олена як завжди невтомна, моя племінниця ще так а маленька, ти така плакса, Ігоре, чому ти такий невтомний?
Ответ
Ответ оставил: Гость
Жив собі у зимовому лісі зайчик. Аж одного разу забрів у дружній ліс хижак. А був це голодний-преголодний вовк. Надумав він зайчиком поживитися. По слідах розшукав косоокого, вже й наздоганяє. Біжить, утікає заєць, вже й ніжка стомилась. «Ну все! Кінець мені» - стукає у його голові. Спіткнувся та й покотився з гірки. І тут сніг вирішив допомогти йому. Налипає та налипає білим пухом на втікача, вже і не заєць це, а велика біла куля летить із гори. «Я не бавитись прибіг у цей ліс. Треба вертатись назад, де я загубив косоокого» - думає вовк. Повернувся назад, щоб далі шукати зайця.   А куля зі страху котиться собі далі, та й котиться. І довго вона б ще котилася по білому світі, коли б не маленький пеньок, що став їй на дорозі. Він і зняв зі зайця снігове покривало.   Оглядається косоокий, нема вовка. Подякував снігу, що врятував його. Веселий та щасливий, підстрибуючи на одній ніжці, помандрував він додому.


Другие вопросы по Українськой мове

Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
✅ Ответов: 2 на вопрос по Українськой мове: 1.різниця у вживанні коми перед розділовими сполучниками які з'єднують однорідні члени речення. 2.різниця у вживанні коми перед розділовими сполучниками які з'єднують частини складносурядного речення... ты найдешь на сайте. Также ты можешь добавить свой вариант ответа, если считаешь, что он не верен или твой ответ более полный. Пожалуйста, добавляй только правильные ответы.
Вконтакте Youtube