Категория
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01

ДАЮ 17 БАЛІВ!!!! БУДЬ ЛАСКА! допоможіть написати твір мініатюру на тему "Що для мене числівник". Я вас дуже прошу напишіть мені цей твір можна скоріше.

Ответы

Ответ
Ответ оставил: Гость

числівник  –  це частина мови, що означає кількість предметів (один, два) або їх порядок при лічбі (сьомий, десятий).

 

за значенням і граматичними ознаками числівники поділяються на два розряди: кількісні й порядкові.

 

кількісними є числівники, що означають абстрактно – число або кількість предметів і відпові на питання скільки? : два, три, десять, тридцять чотири, п’ятеро, одна друга тощо.

 

кількісні числівники поділяються на кілька груп: власне кількісні, кількісно-дробові, кількісно-збірні та неозначено кількісні.

 

власне кількісні числівники називають точно окреслену кількість у цілих одиницях: п’ять гектарів, двадцять зошитів, двісті п’ятдесят днів.

 

кількісно-збірні (або просто збірні) позначають певну кількість як неподільну,  нечленовану  сукупність предметів. до збірних належать числівники від двоє до двадцятеро і тридцятеро, а також обидва, обоє, обидві.

 

збірні числівники обмежено сполучаються з іншими словами, зокрема вони вживаються з:

* множинними іменниками: четверо воріт, п’ятеро саней, двоє  ножиць;

* іменниками чоловічого і спільного роду на позначення істот: троє друзів, тридцятеро козаків, двоє пасажирів, п’ятеро сиріт.

* іменниками середнього роду – назвами неістот: двоє дверей, четверо вікон;

* іменниками середнього роду – назвами малих за віком істот: четверо лошат, цуценят, качат.

 

кількісно-дробові (чи просто дробові) числівники називають точно фіксовану кількість частин від цілою: три п’ятих, дві третіх. кожен дробовий числівник складається із кількісного числівника (у чисельнику) і порядкового (у знаменнику). дробові числівники можуть поєднуватися із власне кількісними, що позначають число цілих одиниць: одна ціла три п’ятих, шість цілих одна третя. до дробових зараховують також числівник півтора, півтори, півтораста.

 

неозначено-кількісні числівники вказують на невизначену, нефіксовану кількість: багато (небагато), мало (немало), чимало, кілька, декілька, кількадесят, кільканадцять, кількасот, стільки, скільки.

 

неозначені числівники мало, чимало, багато співзвучні із прислівниками, а числівники стільки, скільки – із займенниками. їх належність до тієї чи іншої частини мови визначається на основі контексту: я багато читаю (прислівник); багато прилетіло птахів (числівник).

 

порядкові числівники означають порядок предметів під час підрахунку і відпові на питання котрий? : восьмий, шістдесят сьомий, дві тисячі шостий.

 

поєднуючись з іменниками, порядкові числівники узгоджуються з ними у роді, числі й відмінку.

порядкові числівники

 

порядкові числівники утворюються без суфіксів від основ відповідних кількісних числівників за прикметникового закінчення  -ий, -а, -е. тільки порядкові числівники перший, -а, -е і другий, -а, -е мають інші основи, ніж відповідні їм кількісні числівники один, два.

 

порядкові числівники від п’ятого по дев’яностий (за винятком числівника сороковий) утворюються від основ відповідних кількісних числівників через додавання прикметникового закінчення  -ий, -а, -е.

 

порядкові числівники, як і прикметники, пов’язуються з означальними іменниками і завжди узгоджуються з ними в роді, числі й відмінку.

 

відмінюються порядкові числівники, як прикметники твердої групи, крім порядкового числівника третій, -я, -є, який відмінюється, як прикметник м’якої групи.

Ответ
Ответ оставил: Гость
Товариський, латишський, туристський, боязкий, казахський, ткацький, парубоцький, таджикцький, заводський, емігрантський, студентський, дивацький
Ответ
Ответ оставил: Гость
В в нашому селі журавли вважаються гордими птахами. Весною на клумбах посадили квіти. Батьків викликають в школу. В краєзнавчому музеї завжди завжди радісно зустрічають відвідувачів. По радіо сповістили про наближення бурі. Комбайнером привезуть обід в поле.
Ответ
Ответ оставил: Гость
Тоди Галина промовляючи тихо подивилася на матир:"я  б з задоволенням та я мене мати не пустить!?"


Другие вопросы по Українськой мове

Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
✅ Ответов: 2 на вопрос по Українськой мове: ДАЮ 17 БАЛІВ!!!! БУДЬ ЛАСКА! допоможіть написати твір мініатюру на тему "Що для мене числівник". Я вас дуже прошу напишіть мені цей твір можна скоріше.... ты найдешь на сайте. Также ты можешь добавить свой вариант ответа, если считаешь, что он не верен или твой ответ более полный. Пожалуйста, добавляй только правильные ответы.
Вконтакте Youtube