Категория
Українська мова, опубликовано 06.06.2020 10:07

1. Прочитайте текст:

Дерева і кущі
Звідки любов в українця до зелених садочків, звідки його пристрасть оточувати своє житло дикими деревами і кущами ? Не останню роль тут відігравала впевненість, що всі лісові, паркові, фруктові дерева Бог посадив людям на користь і добро. «Нема України без верби і калини», - кажуть в народі. Додамо, що нема української землі і без осокорів та яворів, дубів та смерек, буків та каштанів.
Один із давніх авторів, змальовуючи побут українців, зазначав: «Їхні левади обсаджені вербами; верба – це щось таке, що з’єдналося з життям малороса. Вербові пухнасті котики з`являються у березні, коли ще не зійшов сніг і дерева постукують голим мерзлим гіллям. До речі, весною там, де не росли берези і населення не мало змоги добувати солодкий смачний сік. Селяни рубали молоді вербові паростки і заливали їх водою. Через два-три тижні цей настій вже можна було вживати, як цілющий напій.
Верба не боїться вологи. З вербових колод майстри видовбували посуд, ночви, мірки, човни. Скрізь вербу використовували для різноманітних каркасних переплетень, будівництва кошар, кошелів, кліток. Огорожі-тини з верболозу стали характерною прикметою придніпровських селищ. З прутовидних верб плели місткі і зручні кошики. Частіше заготовляли паростки зі шкіркою, якщо ж шкірку знімали, то лозу перед використанням замочували у воді і обдавали окропом.
«Верба і дівчина приймуться де-небудь», - казали в народі, відзначаючи невибагливість вербових паростків. Вони пускають корінці у бідному поживними речовинами ґрунті і швидко тягнуться вверх – верба, як трава лугова, ти її коси, а вона знову буде рости, траплялося, що десь поблизу річки в землю втикали декілька лозин, а через два-три роки на тому місці вже височіла зелена огорожа. З цього приводу зазначали, що там, де росте верба, буде жити і ріка – вербою часто зміцнювали прибережні схили і кручі. Верба поблизу води – це прикмета українських шляхів, на узбіччі яких завжди може відпочити подорожній. «Там криниця, де вербиця», - пояснювали йому дорогу місцеві жителі.
Здавна верба на Україні вважалася священним деревом. Шостий тиждень Великого посту називали Вербним («вербичем»). На Вербному тижні у церквах освячували вербові гілочки.
Освячені вербові гілочки втикали у кутках ниви, з якої прагнули одержати багатий врожай. Вербою скурювали хату від пропасниці, її клали у воду, в якій купали хвору дитину, вербовий настій пили, щоб не боліла голова. Якщо хворіли зуби, то потрібно було вирізати шкірку або «серце» у освяченої верби, яка росла на городі, а потім знову прикласти до дерева, щоб приросли.
Який кущ наймиліший для серця українця ? Народ на це відповів так: «Нема цвітку на всім світку, як на тій калинці». По всіх українських усюдах цвітуть калинові кущі. Саджали їх біля колодязів, щоб вода була здоровою і смачною, поруч із застільними вікнами відразу після завершення будівництва оселі. На початку зими, коли в сірих холодних сутінках журилися села, червоні грона калини звеселяли серця селян, наповнювали їхні душі спокійним чеканням світлих змін. Недаремно калину називали в народі «гордовиною» - вона була прикрасою, гордістю зимового українського садка. «Не ламайте калину, бо накличете мороз», - попереджала мати дітей, які влаштовували свої забави під калиновими кущами. Але саме після приморожування плоди калини вживали і старі, і малюки. З калинових ягід готували начинку для пирогів - «калеників», киселі - «калинники»», настойки - «калинівки», приправи до м`ясних страв. Майже в кожній селянській родині калину застосовували при захворюваннях. Бабусі завжди пропонували неслухняним онукам, які морозної пори на вулиці «наловили дрижаків», гарячі цілющі калинові напої з медом.
Весною калина білим цвітом квітує, а восени червоні ягідки дарує. Квітне і плодоносить калина в луках і садочках, виграє калинове диво зелено-біло-червоними барвами у прислів’ях, піснях, казках і легендах. Звідки взялася калина ? Розповідають, що колись напали на українське село вороги. Дівчина-красуня, яку схопили бусурмани, вирвалася і почала тікати. Але раптом розірвалося її червоне намисто і розсипалися по землі яскраві намистинки, з яких через деякий час і повиростали калинові кущі.
Калинові кущі часто саджали на могилах. «та висип же, мила, високу могилу, та посади, мила, червону калину», - співали козаки. Схиляються червоні кущі в луках і на козацьких могилах – журиться, сумує Україна. Та знову і знову її безмежжям лунає: «А ми тую червону калину підіймемо, а ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!»

2.складіть 6 запитань до тексту.

Ответы

Ответ
Ответ оставил: Гость
-Привіт Катя , як справи?
-Привіт Петрик , у мене не дуже добре ...
-Чому? Що трапилось ?
-я захворіла а на дворі ще й дощить .
-Не хвилюйся скоро дощ зупинеться  одужуй скоріш
-дякую бувай
Ответ
Ответ оставил: Гость
Нужно уточнять с чем именно помочь.
Ответ
Ответ оставил: Гость
Захоплений дивовижним краявидом ,я не міг відірвати погляду від гір
Ответ
Ответ оставил: Гость
Як на людину впливає навколишній світ, особливо люди? Наше завтрашнє життя прямо залежить від того, з ким ми сьогодні спілкуємось. Кожній людині хочеться спілкуватись із яскравими, розумними та оптимістичними людьми.
З добрим поживеш — добро переймеш, а з лихим зійдешся — того й набе­решся. Людина, яка завжди знаходиться у гарній компанії інших людей (в першу чергу це стосується рідних та близьких людей), буде прагнути до кращого. Якщо ж людина буде знаходитись в оточенні лінивих, сумних та жорстоких лю­дей, то мине деякий час — і вона стане такою ж.
Ми часто чуємо: «Його згубила компанія». Отож вибір компанії — це важ­ливо. Найбільша проблема — це те, що ми не хочемо відстоювати власну дум­ку, завжди йдучи за більшістю людей. І нерідко внаслідок цього опиняємось гам, де нам не дуже подобається, де обставини згубно впливають на нас. Не треба залишатися з людьми, в компанії яких не комфортно. Не треба боя­тися розривати стосунки з такими людьми. Адже вони можуть перешкодити зустрічі з тими людьми, які тебе будуть поважати та щиро радіти, що мають такого гарного друга, як ти.
Саме тому слід змінити своє оточення, якщо в цьому є потреба. Адже зміни в житті відбуваються тільки на краще. І пам’ятаймо, що наше оточення і життя від цього залежить тільки від нас самих.


Другие вопросы по Українськой мове

Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
✅ Ответов: 1 на вопрос по Українськой мове: 1. Прочитайте текст: Дерева і кущі Звідки любов в українця до зелених садочків, звідки його пристрасть оточувати своє житло дикими деревами і кущами ? Не останню роль тут відігравала впевненість, що всі лісові, паркові, фруктові дерева Бог посадив людям на користь і добро. «Нема України без верби і калини», - кажуть в народі. Додамо, що нема україн... ты найдешь на сайте. Также ты можешь добавить свой вариант ответа, если считаешь, что он не верен или твой ответ более полный. Пожалуйста, добавляй только правильные ответы.
Вконтакте Youtube