Категория
Українська мова, опубликовано 07.06.2020 00:06

Письмово провідміняйте словосполучення
твій розум, їхня пісня, цей день, стільки років.

2. Спишіть речення, ставлячи подані в дужках займенники в потрібному відмінку, над займенником вкажіть відмінок.

1. Всім серцем любіть Україну (своя) — і вічні ми будемо з нею. 2. Малого сліду не покину на (наша) славній Україні, на (наша) — не (своя) землі.

3. Весна (цей) року надовго забарилася. 4. Хай (їхній) роду не буде переводу. 4. Один із (ті) островів був увесь укритий лісом та червоною лозою. 5. Кожен у (своє) ремеслі мусить досягти вершини. 6. У (їхній) плачі — печаль осіння.

7. Не раз дзвеніли козацькі шаблі в (ці) степах. 8. Стріну ж я калину, небо (той) безкрає – цілий день сопілка в (мій) серці грає.

Розбір займенника як частини мови. Послідовність розбору

1. Частина мови.

2. Початкова форма (називний відмінок однини).

3. Постійні ознаки: а) розряд за значенням; б) особа (в особових займенниках).

4. Змінні ознаки: а) число (якщо є); б) рід (якщо є); в) відмінок.

5. Синтаксична роль.

Біля школи в нас зацвітають віти… (А. Малишко).

Зразок письмового розбору

(В) нас — займ., п.ф. — я; особов., 1-а ос. множ.; Р.в.; обставина.

3. Прочитайте текст. Випишіть займенники, укажіть розряд. П’ять з них (на вибір) розберіть як частину мови, розбір запишіть.

СТАРА-СТАРА ВИШНЯ

Недалеко від нашої хати росла вишня. Стара-стара, уже половина гілок зовсім засохла, а на половині ще родили – ой які ж смачні ягоди! Запам’яталося: весною зацвіла тільки одна гілка. Батько хотів зрубати вишню, бо вмирає ж вона… Але мати сказала:

– Не треба рубати. Цю вишню посадив ще твій дідусь. Хай вродять вишні на оцій гілці…

Вродили востаннє вишні. Зібрала мама кісточки та й посадила в землю. Виросли з тих кісточок молоденькі вишні. Стара вишня засохла, а молоді вже цвітуть і плодоносять.

Отак як та вишня не вмерла, а продовжила свій рід, так і народ ніколи не вмирає. Доки живе народ, доти живе Батьківщина… (За В. Сухомлинським).

Ответы

Ответ
Ответ оставил: Гость
1 Сивий туман стояв навколо.
2 Зліва насували темні хмари.
3 Птахи звідусіль позліталися до дитячої годівниці.
Ответ
Ответ оставил: Гость
"Після літа-восени ліс змінює..."
Ответ
Ответ оставил: Гость
Початком року в давнину вважали весну
2.у березні виходили на довколишні галявині і святкували новоліття
3.по різному називають перший місяць весни
4 ?
5.Саме в цю пору вирубували березові гаї.
6?
7. А на вільних площах сіють зерно
Ответ
Ответ оставил: Гость
Жив був колись корінь. усі його поважали, приходили до нього за порадою. та якось стало сумно кореневі, і вирішив він завести собі друзів. пішов він у ліс та бачить коло дерева плаче суфікс. кореневі стало шкода суфікса та він запропонував йому піти з ним. ось вони в двох йдуть по лісу, а їм на зустріч біжить префікс. дуже просив він взяти його з собою. та сжалілися корінь із суфіксом. підходять вони до річки, а коло неї лежить на сонечку закінчення. навіть не привіталося. друзям було не приємно. та коли закінчення по своїй неохайності впало у водоворіт, усі троє побігли рятувати його. так закінчення зрозуміло, що друзі потрібні завжди. та по сей день ніяке слово не обходится без цих чотирьох частин.


Другие вопросы по Українськой мове

Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
Вопрос
Українська мова, опубликовано 09.01.2019 16:01
✅ Ответов: 3 на вопрос по Українськой мове: Письмово провідміняйте словосполучення твій розум, їхня пісня, цей день, стільки років. 2. Спишіть речення, ставлячи подані в дужках займенники в потрібному відмінку, над займенником вкажіть відмінок.1. Всім серцем любіть Україну (своя) — і вічні ми будемо з нею. 2. Малого сліду не покину на (наша) славній Україні, на (наша) — не (своя) землі. 3. В... ты найдешь на сайте. Также ты можешь добавить свой вариант ответа, если считаешь, что он не верен или твой ответ более полный. Пожалуйста, добавляй только правильные ответы.
Вконтакте Youtube